Go to top

Deel

5 copywriting tips voor als je vastzit

Zakelijk schrijven gaat het makkelijkst als je in een flow bent. En je schijnbaar vanzelf ronkende zinnen tikt. Pakkend, verleidelijk en onweerstaanbaar. Het is haast magisch. De werkelijkheid is helaas vaak weerbarstiger en soms ontbreekt inspiratie. Iets waar klanten en deadlines weinig rekening mee houden. Vijf tips om dan je creativiteit een boost te geven!

1. Show not tell

Als je aan klanten vraagt wat er in hun teksten moet komen te staan, is de kans groot dat je vage termen als 'klantvriendelijk' of 'servicegericht' naar je hoofd geslingerd krijgt. Weinig onderscheidend en ook nietszeggend. Wat doe je met zulke input? Vraag je klanten hoe ze dat vertalen naar concrete acties. Show, not tell. Dus niet 'wij van bedrijf X zijn klantvriendelijk' maar 'u krijgt op werkdagen binnen 2 uur een reactie op uw e-mail.'

2. Gebruik het * in Google

Er zijn woordcombinaties die zo vaak gebruikt zijn dat ze afgezaagd zijn geworden en alle betekenis hebben verloren. Toch zijn dat juist combinaties die door je hoofd blijven spelen als je je inspiratie kwijt bent. Om clichés te vermijden zet je een asterisk (*) bij Google in. Met zo'n sterretje vertel je de zoekgigant dat je iets zoekt, maar niet exact weet welk woord op de plaats van de asterisk moet staan. Stel dat je iets wilt schrijven als 'betrokken en persoonlijk'. Dan levert de zoekopdracht 'betrokken en *' interessante varianten op, waaronder 'betrokken en betrouwbaar' en 'betrokken en bevlogen'.

3. Gebruik een synoniemenwoordenboek

Waarom je hersenen kraken over een andere term als er online synoniemenwoordenboeken bestaan? Bijkomende voordeel: met het gebruik van synoniemen scoor je tegenwoordig ook beter bij Google.

4. Sparren met een collega

Als wij van Studio Peppar vastzitten in een tekst, zoeken we houvast bij elkaar. Door hardop een tekst voor te lezen, hoort de ander direct de zwakke plekken. Samen hardop nadenkend en elkaar aanvullend, weten wij vaak binnen een kwartiertje onze teksten op te krikken naar het gewenste niveau. Iets wat ons niet was gelukt als we in ons eentje ons waren blijven blindstaren op de concepttekst.

5. Naar buiten

Heb je bovenstaande vier tips opgevolgd maar blijf je hopeloos steken? Dan zit er maar een ding op. Computer uit, smartphone op stil en naar buiten gaan. Maak je hoofd leeg, doorbreek de tirannie van kantoor. Om een dag later met frisse moed opnieuw te beginnen.